Cultuur - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Inge Kamps - WaarBenJij.nu Cultuur - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Inge Kamps - WaarBenJij.nu

Cultuur

Door: Inge

Blijf op de hoogte en volg Inge

16 December 2010 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Hallo allemaal.
Nog een week en dan is het alweer kerst. Dat is dan ook duidelijk te merken bij Heaven’s Nest. De afgelopen weken gaan we van het ene feest in het andere. Er zijn deze weken ongeveer zeven feesten gepland voor de kinderen, allemaal door organisaties die geld hebben ingezameld. Vorige week was het voor het eerst dat ik eenn van deze feesten meemaakte. We waren uitgenodigd bij een picknickplaats met een klein tuinhuisje, wat kinderboerderijdieren, een springkussen en twee soorten draaimolens. Kortom genoeg te doen voor de kinderen. Er was een tafel gedekt met allerlei lekkere dingen en natuurlijk niet te vergeten voor ieder kind een kerstcracker. Het eten begon met patat en hapjes, gevolgd door chips en verschillende soorten snoep (er was voor de kinderen geen limiet). Tevens kwam de kerstman kort op bezoek. Ieder kind moest even op zijn schoot zitten met een cadeau wat voor hem of haar was. Daarna werd het cadeau weer afgenomen, omdat het pas later mocht worden uitgepakt. Voor mij een vreemde gewaarwording. Het feest was van tien tot twaalf uur ’s ochtends. Bij terugkomst bij Heaven’s Nest was het de bedoeling dat alle kinderen even gingen slapen (zoals gewoonlijk tussen een en drie uur). Echter hadden alle kinderen zoveel suiker gehad dat ze niet konden slapen. Met als gevolg dat aan het eind van de middag alle kinderen doodmoe waren en hun humeur was er ook niet beter op geworden. Niet echt een leuk einde van een gezellige dag…..
De kinderen krijgen de afgelopen dagen zoveel cadeaus dat ze het niet meer waarderen. Van de week kregen alle kinderen een zak vol met cadeaus en snoepjes. De reactie was van een van de kinderen: waarom heb je mij twee kleurboeken gegeven? De pakjes werden door de meesten niet allemaal meer opengemaakt en alleen het snoep was nog belangrijk. Niet erg netjes ten opzichte van de mensen die de feesten organiseren en er vaak erg veel energie in steken.
Het personeel heeft Teresa en mij al een paar keer om spullen gevraagd. Van de week vroeg iemand of ik een extra geheugenkaart had voor mijn camera. Toen ik hierop bevestigend reageerde vroeg ze of ze die dan mocht hebben. Ze zei dat ze het met tranen in haar ogen vroeg, want zij had een nieuwe nodig. Toen ik hierop reageerde dat ik het zelf gebruikte en dat er foto’s op stonden, zij ze rustig dat ik die wel kon wissen. Het is voor ons ongelofelijk dat mensen dit aan je durven te vragen.
Vorig weekend was het dan eindelijk zover. We zijn bovenop de Tafelberg geweest. In het begin was het wat bewolkt, maar gedurende de tijd dat we boven waren klaarde het op waardoor we een prachtig uitzicht hadden. Tevens waren de wolken voor ons niet vervelend, ze zorgden namelijk voor een speciaal effect. ’s Nachts hebben we nog even genoten van het nachtleven onder het genot van een paar cocktails. We hebben ons verbaasd over het aantal, dat hier dronken in hun auto stappen en waren blij dat wij niet meer de weg op hoefden;). Ook zijn we naar de botanische tuinen van Kirstenbosch geweest. Een enorm groot oppervlakte met allerlei verschillende thema’s. Erg mooi en relax. We hebben hier dan ook een tijd heerlijk gewandeld. De Tafelberg en de botanische tuinen hebben we bezocht met de typische toeristische rode bus. Het was voor ons een goedkope optie en tevens erg interessant om extra informatie over de stad te horen. Juist doordat we hier nu al een tijdje waren. Het was tevens erg grappig om een Zuid-Afrikaans, die een cursus Nederlands had gevolgd, te horen spreken.
Afgelopen week hebben Teresa en ik samen de educatieruimte bij Heaven’s Nest helemaal opgeruimd en de spullen in door ons gekochte boxen gedaan. Hierdoor is het meteen een stuk overzichtelijker en rustiger in de ruimte. Tevens heerst er een soort buikgriep met veel diaree bij Heaven’s Nest. Vooral de baby’s hadden het behoorlijk te pakken en een ligt zelfs nu in het ziekenhuis. Als gevolg daardoor hadden ze de zieke baby’s afgezonderd en extra hygiënemaatregelen getroffen. Lees al het beddengoed van de baby’s wordt alle dagen apart gewassen samen met de babykleren. Het lijkt goed, maar dit werd maar een dag volgehouden. Tevens werd er niet gezorgd voor antibacteriële zeep. Ik was dus extra blij met mijn eigen spullen. Ikzelf heb geen last gehad van deze griep, maar Teresa had het wel even licht te pakken. Het gaat gelukkig alweer een stuk beter met haar.
Dit weekend gaan Teresa en ik voor de laatste keer naar het centrum van Kaapstad. Het is voor de verandering nu eens niet de bedoeling om dingen te bezoeken, maar lekker te genieten van de mensen en de stad. En natuurlijk een beetje shoppen;).
Liefs Inge

• 18 December 2010 - 11:40

Eppy En Willem:

Vanuit een winters Borger wensen we jou gezellige kerstdagen. We zullen jouw schaatsverhalen tijdens het eten missen.

• 18 December 2010 - 19:15

Marijn:

Heeey Inge!!
    Leuk om te lezen.. botanische tuinen zijn mooi he!!!
    Nog heel veel plezier en fijne kerst, ik ben helaas volgende week om deze tijd alweer thuis:(. De reis tot nu toe van ons was wel echt supergeweldig vooral wild coast echt heel speciaal.
    Tot snel, kunnen we mooie verhalen over afrika uitwisselen!!;)

• 19 December 2010 - 20:43

Agnes:

Heej Ing,

Ik wil je bij deze hele fijne kerstdagen toewensen, die zullen zeker dit jaar heel speciaal worden voor jou! Kleine kans dat je het nog eens op deze manier viert;) Heb weer met veel plezier je verhaal gelezen. Hopelijk komt er nog eentje voordat je weer deze kant op komt!

Liefs, Agnes

• 20 December 2010 - 09:04

Simon En Nilanka:

Hee Wat fijn om wat van je te horen!
    Mooi dat je op de tafelberg heb gestaan.

Liefs Simon en Nilanka